Ліга Чемпіонів-18/19. Перший раунд. Четвертий тур: «Pays D’AIX Natation» – «Динамо» – 15:9


У румунському Брашові, де триває турнір групи «А» в рамках першого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів з водного поло сезону-18/19, сьогодні, 15-го вересня, було зіграно матчі четвертого туру. Відкривали третій ігровий день баталій на водному майданчику басейну «Олімпік» срібний призер чемпіонату Франції клуб Pays D’AIX Natation з містечка Екс-ан-Прованс та чинний чемпіон України львівське «Динамо», яке повернулося на офіційну європейську спортивну арену після двадцятирічної перерви. До очного протистояння «біло-сині» підійшли, маючи у своєму активі три залікові пункти з дев’яти можливих. Натомість турнірний доробок французів становив шість залікових балів. Фаворитом гри фахівці називали наших суперників. Однак динамівці перед матчем налаштовувалися не тільки дати бій супернику, а й спробувати зачепитися за турнірні очки. У підсумку однак «біло-сині» програли з різницею у шість закинутих м’ячів. Втім, при цьому вони все ж змусили понервувати головного тренера французів, італійського фахівця Александре Доксімоні. А тепер про основні деталі зустрічі.

«Pays D’AIX Natation» (Екс-ан-Прованс, Франція) – «Динамо» (Львів, Україна) – 15:9 (2:4, 4:1, 3:1, 6:3)
15 вересня. Початок – 17:00. Брашов. Басейн «Олімпік». 80 глядачів.
СУДДІ: Спірідон Ахліадотіс (Греція), Філіп Ухліг (Німеччина).
«PAYS D’AIX NATATION»: 1. Біллі Нойон, 13. Жульєн Аспар – 2. Томас Сакс, 3. Лукас Верон, 4. Едоардо Бахна, 5. Енцо Хаж, 6. Роман Бларі, 7. Уго Крюшілла, 8. Валентін Бакіркілар, 9. Себастьян Моннере, 10. Квентін Вандермейлен (капітан), 11. Рубен Де Лера, 12. Сільвіо Колодровши.
Тренери – Александре Доксімоні, Фредерік Дюран.

«ДИНАМО»: 1. Костянтин Нікольський, 13. Нестор Бабський – 2. Срджан Антонієвіч, 3. Юрій Мамєтьєв, 4. Максим Ратков, 5. Олександр Дядюра (капітан), 6. Роман Грищук, 7. Олександр Абрамов, 8. Марко Мартініч, 9. Владислав Бабаєнко, 10. Володимир Войтенко, 11. Юре Марелья, 12. Микита Апостол.
Тренери – Олексій Шведов, Денис Волончук.

ГОЛИ: Вандермейлен (01:40, 27:10), Де Лера (04:58, 10:57, 31:50, у більшості), Бларі (08:33, у більшості, 27:51), Хаж (09:19), Крюшілла (13:27, 17:54, у більшості, 22:14, 26:42), Моннере (23:56, у більшості, 24:23), Колодровши (29:03, у більшості) – Апостол (03:12, у більшості), Мартініч (05:29, 31:41, пенальті), Антонієвіч (06:29, у більшості, 29:34, у більшості), Абрамов (07:20, 22:54), Дядюра (14:32, 24:50, пенальті).
НЕРЕАЛІЗОВАНИЙ ПЕНАЛЬТІ: Ратков (27:01, воротар).
ФОЛИ: Моннере (00:57), Вандермейлен (02:59, 21:40), Бахна (03:58, 11:22), Крюшілла (06:16), Хаж(16:58, 22:33, 24:50, пенальті), Де Лера (23:16),Сакс (27:01, пенальті, 28:11), Бакіркілар (29:22, 31:41, пенальті) – Мамєтьєв (05:40, 08:13), Апостол (08:24, 31:53, 31:37), Войтенко (13:54), Антонієвіч (17:34), Мартініч (23:42), Ратков (29:00).
ВИЛУЧЕННЯ ДО КІНЦЯ ГРИ З ПРАВОМ ЗАМІНИ: Хаж (24:50, три фоли), Сакс (28:11, неспортивна поведінка) – Апостол (31:37, три фоли).
РЕАЛІЗАЦІЯ БІЛЬШОСТІ: п’ять голів / дев’ять спроб – три голи / одинадцять спроб.

Перед звітною грою можна було почути розмови про те, що «Динамо» не викладатиметься в грі проти «Країни плавання» (саме так перекладається назва французького клубу на українську) на усі сто відсотків. Адже матч відкривав програму суботнього вечора, а вже в неділю зранку, о 09:30, на «біло-синіх» чекає «лобова» гра за вихід у другий раунд Ліги Чемпіонів з турецькою командою Enka Sport. Тому перед нашими тренерами стояла ділема – дати бій французам чи поберегти сили на гру з турками. Як і належить справжнім спортсменам, було прийнято рішення чіплятися за результат. Воно й правильно, бо як свідчить досвід, коли починаєш щось там економити, мудрувати, то зазвичай це закінчується негативним результатом – як вчить у таких випадках народна мудрість, можна самого себе перехитрити.

Як і три попередні матчі, розпочали ми, м’яко кажучи, не найкращим чином. Спершу не зуміли розіграти зайвого, отримавши шанс вже наприкінці першої хвилини, а щойно на майданчику з’явився вилучений гравець, французи провели атаку, в фіналі якої їхній капітан Вандермейлен відкрив лік голам у матчі. Втім через півтори хвилини, отримавши другу більшість, динамівці відновили статус-кво: Апостол «прошив» кіпера Pays D’AIX Natation – 1:1.

Обмінялися суперники голами і в середині першого періоду. Французи вдруге вийшли вперед, провівши стрімку контратаку, яку виграшем очної дуелі у Нікольського завершив Де Лера. Та за півхвилини у позиційній атаці вже галичани вивели на забійну позицію Мартініча і той зробив рахунок 2:2. А от кінцівка стартової чверті однозначно була за командою Олексія Шведова, яка забила двічі. Антонієвіч влучно завершив четвертий розіграш зайвого, а Абрамов з улюбленої для себе позиції продемонстрував усю міць своєї «гармати». Тож на першу малу перерву команди пішли за дещо несподіваного рахунку – 4:2 на користь «Динамо».

Про що говорили своїм гравцям упродовж двох хвилин Олексій Шведов та Александре Доксімоні, нам достеменно не відомо. Та схоже, що гравці Pays D’AIX Natation, на відміну від динамівців, свого наставника почули. Вже на першій хвилині вони почергово, з інтервалом в 11 секунд, змусили сфолити Мамєтьєва та Апостола і тим самим отримали чисельну перевагу аж у два гравці. На її реалізацію французам знадобилося лише дев’ять, упродовж яких, вони немов по кальці, провели атаку, яку кидком з двох метрів завершив Бларі. Після цього команда з Екс-ан-Прованса перехопила ініціативу і в наступні п’ять хвилин ще тричі доводила свої комбінації до взяття воріт «Динамо», тож рахунок для нас змінився кардинально – з 4:2 на 4:6. І лише на передостанній хвилині другого періоду Дядюра, не без долі везіння, зумів закинути єдиний гол нашої команди в другому з чотирьох відтинків гри. Тож на екваторі матчу ми програвали один м’яч – 5:6.

На жаль, початок третьої чверті так само був за ватерполістами Pays D’AIX Natation, які завдяки «дублю» Крюшілла (загалом він забив нам чотири м’ячі) відірвалися у рахунку на три влучні кидки – 8:5. Щоправда, «біло-сині» рук не опустили і трохи більше, ніж за хвилину до останньої перерви ще одна «гармата» від Абрамова ледь не порвала сітку воріт Нойона – 8:6. Більше того, фактично тут же ми отримали чисельну більшість і мали реальну нагоду розпочати заключну восьмихвилинку з мінімальним відставанням у рахунку. Однак сталося не так, як гадалося, а точніше буде сказати, як нам хотілося. Прикра, ну просто таки дитяча помилка досвідченого Мартініча призвела до того, що спочатку він, що називається, на рівному місці втратив м’яча і тут же ще й заробив вилучення. На цьому неприємності для нас не закінчилися: за чотири секунди до сирени на перерву Моннере реалізував для французів більшість. Ось так замість того, щоб виходити на останній період за рахунку 7:8, ми змушені були розпочинати його з відставанням у три голи – 6:9.

Це був вирішальний момент гри. Схоже, після нього і гравці, і тренери «Динамо» десь на підсвідомому рівні втратили віру в реальність досягти позитивного результату. Бо нічим іншим не можна пояснити рішення тренерського штабу динамівців замінити на останні вісім хвилин гри воротаря Нікольського, який загалом непогано стояв у рамці, на 18-річного Бабського. Крім того, з лави для запасних розпочали останню чверть усі троє наші хорватські легіонери. Тобто «Динамо» з того моменту уже розпочало готуватися до завтрашнього матчу «за життя» з турецьким Enka Sport.

Хорвати, щоправда, у другій половині заключного періоду ще прийняли участь у грі, але більшу його частину в складі «Динамо» грали лише українці. Так, виходило у них далеко не все, але в цілому вони зіграли гідно. А головне, це колосальний досвід для хлопців, адже вони ще й гравці національної збірної України. Також заключна восьмихвилинка запам’ятається одним цікавим і доволі рідким фактом: уподовж одного періоду судді призначили три пенальті і всі три у ворота одної з команд, що у водному поло трапляється вкрай рідко. У даному випадку не надто гостинно себе поводила оборона Pays D’AIX Natation. Також цікаво, що виконували п’ятиметровий кидок троє різних гравців – почергово Дядюра, Ратков і Мартініч. Перший і останній впевнено переграли кіпера французів Нойона. А от з кидком Раткова Біллі впорався…

Фінальна сирена зафіксувала поразку «Динамо» з рахунком 9:15. А після того, як в наступному матчі четвертого туру лідер турніру італійський клуб BPM Sport Management переміг Enka Sport з рахунком 12:2, стало зрозуміло, що в завтрашньому протистоянні з турками, аби вийти у другий раунд кваліфікації Ліги Чемпіонів, нам потрібно тільки перемагати. Водночас Enka Sport для вирішення цього ж питання достатньо зіграти внічию, бо при рівній кількості набраних очок (по три), у них краща різниця закинути і пропущених м’ячів: «–17» проти «–21». Тож давайте нічого не будемо загадувати, а просто побажаємо підопічним Олексія Шведова хорошої гри та везіння у вирішальному матчі, а ще завтра триматимемо за них кулаки.


Водне поло. Чоловіки. Ліга Чемпіонів сезону-2018/2019. Перший кваліфікаційний раунд

ГРУПА «А». 13 – 16 вересня. Брашов (Румунія). Басейн «Олімпік»

СУДДІ: Спірідон Ахліадотіс (Греція), Давід Гомес (Іспанія), Ненад Періш (Хорватія), Філіп Ухліг (Німеччина), Владімір Галкін (Росія), Міодраг Стефановіч (Сербія).

КОМАНДИ – УЧАСНИКИ

BPM Sport Management (Бусто-Арсіціо, Італія)

Corona Sportul Studentesc (Брашов, Румунія)

«Динамо» (Львів, Україна)

Pays D’AIX Natation (Екс-ан-Прованс, Франція)

ВК «Тбілісі» (Грузія)

Enka Sport (Стамбул, Туреччина)

РЕЗУЛЬТАТИ ЗІГРАНИХ МАТЧІВ

День перший. 13 вересня (четвер)

Перший тур

17:00. Enka Sport (Стамбул, Туреччина) – Pays D’AIX Natation (Екс-ан-Прованс, Франція) – 5:11 (2:3, 1:5, 0:3, 2:0)

18:30. BPM Sport Management (Бусто-Арсіціо, Італія) – ВК «Тбілісі» (Грузія) – 14:3 (3:0, 3:0, 3:0, 5:3)

20:00. Corona Sportul Studentesc (Брашов, Румунія) – «Динамо» (Львів, Україна) – 9:4 (3:1, 3:2, 1:1, 2:0)

День другий. 14 вересня (п’ятниця)

Другий тур

09:30. ВК «Тбілісі» (Грузія) – «Динамо» (Львів, Україна) – 6:10 (3:2, 1:3, 1:4, 1:1)

11:00. BPM Sport Management (Бусто-Арсіціо, Італія) – Pays D’AIX Natation (Екс-ан-Прованс, Франція) – 13:8 (2:0, 5:0, 3:4, 3:4)

12:30. Corona Sportul Studentesc (Брашов, Румунія) – Enka Sport (Стамбул, Туреччина) – 10:6 (1:2, 3:0, 4:3, 2:1)

Третій тур

17:00. BPM Sport Management (Бусто-Арсіціо, Італія) – «Динамо» (Львів, Україна) – 22:8 (2:2, 9:1, 6:1, 5:4)

18:30. Enka Sport (Стамбул, Туреччина) – ВК «Тбілісі» (Грузія) – 10:7 (2:1, 3:0, 2:4, 3:2)

20:00. Corona Sportul Studentesc (Брашов, Румунія) – Pays D’AIX Natation (Екс-ан-Прованс, Франція) – 7:12 (0:2, 3:6, 3:1, 1:3)

День третій. 15 вересня (субота)

Четвертий тур

17:00. Pays D’AIX Natation (Екс-ан-Прованс, Франція) – «Динамо» (Львів, Україна) – 15:9 (2:4, 4:1, 3:1, 6:3)

18:30. BPM Sport Management (Бусто-Арсіціо, Італія) – Enka Sport (Стамбул, Туреччина) – 12:2 (3:0, 1:1, 4:0, 4:1)

20:00. Corona Sportul Studentesc (Брашов, Румунія) – ВК «Тбілісі» (Грузія) – 12:7 (3:1, 3:2, 4:2, 2:2)

ПОТОЧНЕ ТУРНІРНЕ СТАНОВИЩЕ

BPM Sport Management (Бусто-Арсіціо, Італія) – 4 4 0 0 61–21 12

Pays D’AIX Natation (Екс-ан-Прованс, Франція) – 4 3 0 1 46–34 9

Corona Sportul Studentesc (Брашов, Румунія) – 4 3 0 1 38–29 9

Enka Sport (Стамбул, Туреччина) – 4 1 0 3 23–40 3

«Динамо» (Львів, Україна) – 4 1 0 3 31–52 3

ВК «Тбілісі» (Грузія) – 4 0 0 4 23–46 0

КАЛЕНДАР РЕШТИ МАТЧІВ

День четвертий. 16 вересня (неділя)

П’ятий тур м’яч

09:30. Enka Sport (Стамбул, Туреччина) – «Динамо» (Львів, Україна)

11:00. Corona Sportul Studentesc (Брашов, Румунія) – BPM Sport Management (Бусто-Арсіціо, Італія)

12:30. ВК «Тбілісі» (Грузія) – Pays D’AIX Natation (Екс-ан-Прованс, Франція)


Прес-служба ВК «Динамо» Львів

Фото Андрій Строкатов