Ноу-хау по-українськи: «Динамо» – «Слобожанець» – 5:4


У центральному матчі другого з’їзного туру ХХVI Чемпіонату України з водного поло серед чоловічих команд Вищої ліги сезону-2016/2017 на водному майданчику басейну «Нептун» у Маріуполі зустрілися лідери вітчизняного ватерполо останніх років – харківський «Слобожанець» і львівське «Динамо».

«Динамо» (Львів) – «Слобожанець» (Харків) – 5:4 (1:0, 2:1, 0:3, 2:0)

3 лютого. Початок – 20:15. Маріуполь. Басейн «Нептун».

Судді: Володимир Капінус, Олександр Антонюк (обоє – Київ).

«ДИНАМО»: 1. Денис Волончук, 13. Нестор Бабський – 2. Ярослав Куліков, 3. Юрій Мамєтьєв, 4. Максим Ратков, 5. Олександр Дядюра, 7. Віталій Свіщов, 8. Орест Джура, 9. Владислав Бабаєнко, 10. Дмитро Алєксєєв, 11. Сергій Грішин, 12. Віктор Момот, 14. Юрій Сова.

Тренери – Олексій Шведов, Ігор Зінкевич.

«СЛОБОЖАНЕЦЬ»: 1. Віталій Петров, 13. Олександр Бураков – 2. Денис Гурцкая, 3. Артур Однолєтков, 4. Микита Апостол, 5. Артем Саліхов, 6. Олександр Єрмаков, 7. Олександр Абрамов, 8. Михайло Черпак, 9, Вадим Євстратов, 10. Микита Бажинов, 11. Кирило Наволоков, 12. Ілля Наволоков, 14. Євген Шмигель.

Тренери – Сергій Колточихін, Сергій Столяров.

Голи: 1:0 – Грішин (01.15 – у більшості), 2:0 – Алєксєєв (10.24), 2:1 – Абрамов (11.00 – у більшості), 3:1 – Момот (11.38 – у більшості), 3:2 – Абрамов (16.36), 3:3 – Апостол (19.38 – у більшості), 3:4 – Апостол (21.24 – у більшості), 4:4 – Грішин (25.57), 5:4 – Свіщов (31.01).

Фоли: Мамєтьєв (три), Алєксєєв (три), Ратков (два), Свіщов – Однолєтков (два), Черпак (два), Єрмаков, Бажинов.

Вилучення з правом заміни: Мамєтьєв (26.15), Алєксєєв (31.20).

Реалізація зайвого: 2 голи / 5 спроб – 3 голи / 8 спроб.

У кількох попередніх очних іграх «Динамо» довго входило у гру, дозволяючи «Слобожанцю» вести в рахунку у два, а то й три м’ячі, що є вагомо, коли на водному майданчику зустрічаються приблизно рівні за рівнем майстерності суперники. І лише після цього львів’яни, що називається, починали по-справжньому братися до роботи. У підсумку, щоправда, все закінчувалося для галичан позитивним результатом, але скільки ж це коштувало фізичних сил, а головне, нервів. У звітному матчі все було по-іншому, однак й цього разу адреналін зашкалював.

З перших миттєвостей гри динамівці почали диктувати слобожанцям свою гру, до того ж чітко давши зрозуміти, що вони не мають наміру відкладати вирішення долі принципового і надважливого поєдинку, як то кажуть, у довгу шухляду. Не забарилися підопічні Олексія Шведова та Ігоря Зінкевича і з тим, щоб відкрити рахунок у матчі. Харків’янин Артур Однолєтков порушив правила і львів’янам, аби реалізувати чисельну більшість, вистачило якихось дев’ять секунд ігрового часу. Автором першого голу у грі став стовп «Динамо» Сергій Грішин.

У подібному ключі – за переваги «Динамо» – пройшли перші два періоди, упродовж яких ватерполісти з міста Лева ще двічі доводили свої атаки до взяття воріт суперника. Спершу влучним кидком відзначився Дмитро Алєксєєв, який між іншим, так само, як і Владислав Бабаєнко грав з температурою, а згодом граючий тренер команди Віктор Момот реалізував зайвого. Щоправда, між цими голами свій м’яч закинув і «Слобожанець» – Олександр Абрамов, як і Момот, відзначився в ситуації, коли його команда мала на майданчику на одного гравця більше. Тож на екваторі гри на табло басейну «Нептун», в якому, м’яко кажучи, бракує освітлення, горіли цифри 3:1 на користь «Динамо» і здавалося, що в цій грі у «Слобожанця» немає ніяких шансів взяти турнірні очки.

Схоже, подібні думки були й у головах гравців «Динамо», бо нічим іншим не можна пояснити той факт, що в третій чверті ініціатива повністю відійшла до харків’ян. Зрештою, не могли львів’яни за п’ять хвилин перепочинку розучитися грати у водне поле. Та якби там не було, а низка просто таки неприпустимих помилок зі сторони динамівців як в обороні, так і в атаці, дозволили слобожанцям в третій восьмихвилинці закинути три «сухих» м’ячі. Спочатку «дубль» оформив Олександр Абрамов, а потім упродовж менше, ніж двох хвилин двічі потужними кидками «прошив» голкіпера «Динамо» Дениса Волончука один лідерів «Слобожанця» Микита Апостол, який в обох випадках реалізував чисельну більшість своєї команди. Таким чином перед заключною чвертю ігрового часу усе перевернулося з ніг на голову: тепер уже перед вели харків’яни – 4:3.

Немає сумнівів, що подібний розвиток подій ввів гравців «Динамо» у психологічну яму і було схоже на те, що навряд чи їм вдасться з неї вибратися, а значить у підопічних Сергія Колточихіна та Сергія Столярова є прекрасна нагода у турнірній таблиці за набраними очками наздогнати головного конкурента в боротьбі за «золото». Однак виявилося, що динамівці вміють, що називається, тримати удар. Цьому посприяла в значній мірі відмінна гра Сергія Грішина. Отримавши на другій хвилині четвертого періоду чисельну більшість, львів’яни не змогли її реалізувати. Та коли закінчували останні секунди права володіння м’ячем, стовп галичан взяв на себе відповідальність і потужно кинув по воротах. «Гармата» ветерана виявилася настільки блискуче виконаною, що досвідчений голкіпер «Слобожанця» Віталій Петров навіть руки не встиг підняти.

За нічийного рахунку 4:4 почалися «гойдалки», упродовж яких довгий час ніхто не міг вийти вперед у рахунку. Ну а далі почалося «найцікавіше». Шкода тільки, що уся драматургія гри в її кінцівці мала скандальний характер. За одну хвилину і 34 секунди до завершення ігрового часу матчу «Слобожанець» закинув м’яч. Та сталося це після свистка арбітра, тож цілком логічно судді відмінили взяття воріт. Однак після 15-хвилинного «обговорення» даного епізоду замість того, щоб свою атаку розпочало «Динамо», м’яч з незрозумілих причин було віддано харків’янам. Втім, львів’яни знову відбилися в обороні і провели швидку контратаку, яку влучним кидком, як і повинен це робити капітан команди, завершив Віталій Свіщов. На табло загорілися цифри 5:4 на користь команди міста Лева і 59 секунд до завершення ігрового часу.

Гравці «Слобожанця» робили усе можливе, аби перевести гру в серію післяматчевих пенальті, однак зрівняти рахунок їм так і не вдалося. Та миритися з поразкою харків’яни не захотіли і подали протест на ніби то не правильно не зарахований гол за хвилину і 34 секунди до завершення гри, про який ми уже згадували вище. Та саме цікаве, що суддівська колегія, як то кажуть, повелася на цю «бздуру» слобожанцців і прийняла ніби то рішення переграти ось ці злощасні одну хвилину і 34 секунди при рахунку 4:4. Чому «ніби то»? Бо ніхто офіційно «Динамо» про це не повідомив. Усе відбувалося в телефонному режимі, до того ж не було сказано, коли саме відбудеться ось це не то «догравання», не то «перегравання»…

Хочеться вірити, що здоровий глузд візьме гору і результат матчу – 5:4 на користь «Динамо» – буде затверджено. Справа в тому, що в жодному командному ігровому виді спорту протести на зарахований (не зарахований) гол не приймаються апріорі. Тож якщо Федерація водного поло України задовольнить протест «Слобожанця», то з таким ноу-хау вона стовідсотково увійде, а точніше «вляпається» в історію світового спорту. Та чомусь віриться, що наші ватерпольні чиновники приймуть рішення, згідно букви правил гри у водне поло, якби комусь не хотілося, аби «Динамо» зміцнило свої позиції в турнірній таблиці. Тож почекаємо, як розвиватимуться події…

Результат пошуку зображень за запитом "КАртинки Водне поло Динамо - Слобожанець"

Водне поло. Чоловіки. XXVІ Чемпіонат України-16/17. Вища ліга

Другий тур. 2 – 5 лютого. Маріуполь. Басейн «Нептун»

Результати зіграних матчів

2 лютого (четвер)

19:00. ВК «Маріуполь» – «Динамо» Львів – 3:13 (1:3, 2:2, 0:3, 0:5)

20:15. НТУ-ХПІ Харків – «Слобожанець» Харків – 4:21 (1:6, 1:6, 1:2, 1:7)

3 лютого (п’ятниця)

10:00. ВК «Маріуполь» – «Слобожанець» Харків – 7:11 (1:3, 2:4, 1:2, 3:2)

11:15. НТУ-ХПІ Харків – «Динамо» Львів – 6:20 (1:6, 1:4, 3:4, 1:6)

19:00. Збірна Київщини – ВК «Маріуполь» – 6:8 (1:3, 0:1, 1:2, 4:2)

20:15. «Динамо» Львів – «Слобожанець» Харків – 5:4 (1:0, 2:1, 0:3, 2:0)

Поточна турнірна таблиця

1. «Динамо» Львів – 7 7 0 0 0 90–29 21

2. «Слобожанець» Харків – 7 5 0 0 2 91–37 15

3. ВК «Маріуполь» – 7 2 0 1 4 44–70 7

4. НТУ-ХПІ Харків – 6 1 1 0 4 39–93 5

5. Збірна Київщини – 5 0 0 0 5 22–57 0

Календар решти матчів туру

4 лютого (субота)

09:30. Збірна Київщини – «Динамо» Львів

10:45. ВК «Маріуполь» – НТУ-ХПІ Харків

19:00. «Слобожанець» Харків – Збірна Київщини

5 (неділя)

11:00. Збірна Київщини – НТУ-ХПІ Харків

Прес-служба ВК «Динамо»