ВОЛОДИМИР ВОЙТЕНКО: ЗБІРНІЙ УКРАЇНІ ПОТРІБНІ ЗАКОРДОННІ ЗБОРИ


Національна збірна України з водного поло розгромно поступилася збірній Чорногорії у матчі першого раунду Світової ліги. Команда Валерія Завізіона зазнала поразки на виїзді з рахунком 3:23. Про причини поразки у цьому матчі та своє бачення розвитку збірної України з водного поло розповів капітан команди Володимир Войтенко.

-Збірна Чорногорії, – це зовсім інший підхід до гри, розіграшів чи тактики, – бере слово Володимир Войтенко. – Люди живуть у другому вимірі. На жаль, у нас слабкий рівень чемпіонату України і ні для кого це не є секретом. Більшість гравців національної збірної Чорногорії у своїх клубах грають круговий етап Ліги Чемпіонів. Іншими словами, кожні два тижні ці гравці мають прекрасну ігрову практику на хорошому рівні. Це найбільший топ матчів, який зараз можна знайти у світі. Окрім того, у цих гравців є Адріатична ліга та внутрішній чемпіонат. І навіть завдяки цим матчам молоді гравці, які приїжджають грати про нас, мають досвід та практику. Як би це банально не звучало, але з ними також працють дуже сильні спеціалісти, титуловані у минулому гравці. Якщо людина у своїй кар’єрі виграла усе, що тільки можна виграти, він може передати молодому гравцю безцінний досвід. Практики у гравців збірної Чорногорії в десятки разів більше, аніж у нас.

Чи могла збірна України зіграти краще і не програти з різницею у 20 голів?

Могла. Втім, не можу сказати при яких обставинах це могло б відбутися. Щодо складу команди, то станом на сьогодні це найкращий склад за винятком, можливо, кількох позицій. Нам дуже потрібен гравець-шульга. Зараз на збір у Кам’янському будуть запрошувати молодого Єгора Івахно з Харкова, він у нас помалу розкривається. Можливо, він зуміє потрапити до складу національної збірної України. 18 листопада у нас знову розпочинаються збори національної збірної України у Кам’янському. Будемо готуватися до матчу з іспанцями, який, до речі, мав відбутися в Україні.

Головний тренер збірної України Валерій Завізіон сказав в інтерв’ю, що в Україні немає до проводити домашні матчі.

На жаль, ніхто не хоче займатися організацією матчів, оскільки це дорого. Простіше оплатити команді квитки і полетіти у ту ж Іспанію. Іспанці погодилися прийняти нас у себе вдома, однак з умовою, що цей матч відбудеться 24 листопада. Цей матч повинен був відбутися 17 грудня, однак іспанці попросили його перенести. 23 листопада збірна України вилітає з Києва до Іспанії.

Чимало гравців збірної України збори команди у Кам’янському уже жартома називають «класикою жанру».

(Сміється). Є таке. Моє бачення наступне: за ті гроші, які витрачають на збір у Кам’янському, краще полетіти на кілька днів в Чорногорію у провести збір там. Нехай це буде не сім днів, а 3-4. Там буде можливість зіграти з хорошими командами. Квитки так чи інакше будуть оплачені у дві сторони. Але це тільки моя думка, я не знаю усіх тонкощів наскільки реально це організувати. Думаю, якщо б цю ідею втілили в життя, ми б отримали значно більше досвіду. А домовитися з хорошою командою про спаринг це взагалі не проблема.

Чи є взагалі зміст збірній Україні грати у світовій лізі і програвати з великими рахунками?

Ви не перший, хто задає мені це запитання. Участь у Світовій лізі потрібна з наступних причин: перш за все, для розвитку України як ватерпольної держави. Ми граємо у топовій лізі, де є в серйозному полі зору. Україна другий рік поспіль грає у цьому турнірі. Втім, нам потрібні зміни, щоб показати кращі результати. Програвати можна по-різному. Чи краще грати збірній в інших турнірах? На мою думку, це не престижно, оскільки там тебе ніхто не буде впізнавати. Нам потрібно по можливості їздити на закордонні збори як такі команди як Туреччина, Мальта чи Грузія. Думаю, за рік, два, три команди виросте, звісно, при правильному підході до роботи.

Як впливають на гравців збірної України поразки з великим рахунком?

Погано. Навіть на мене, досвідченого гравця. На психіку давить дуже сильно, але час лікує рани.

Прес-служба ВК «Динамо»