Ігор Зінкевич: Проявили характер, тому й обіграли «Слобожанець»


15Головний тренер ватерпольної команди львівського «Динамо», заслужений тренер України Ігор Зінкевич поділився з IA ZIK своїми враженнями від гри своїх підопічних в рамках п’ятого туру Вищої ліги-2015/2016 у Харкові проти місцевого «Слобожанця», головного конкурента в боротьбі за «золото» у Чемпіонаті України поточного сезону, в якій динамівці здобули перемогу з рахунком 4:3.

«Почали ми дуже погано, у першому періоді абсолютно не виконали установку щодо гри у нападі. Напевне, на наших діях позначився психологічний фактор – все ж поразки у двох попередніх матчах з «Слобожанцем» були дуже болючими. Тому хлопці вийшли на гру занадто напруженими. Звідси й неточності, особливо у кидках по воротах. Навіть такі досвідчені гравці, як Дядюра, Мамєтьєв, Шведов, Грішин кидали куди завгодно, тільки не у рамку воріт.

В обороні ж ніби зіграли непогано. Ми домовлялися, що найголовніше, не дати харків’янам проводити швидкі контратаки. З цим ми впоралися, але що з того, коли все одно самі собі привезли два голи. Щоправда, перший м’яч судді не повинні були зараховувати, бо його Євромаков закинув з порушенням правил. Він не мав права одразу кидати по воротах, а спершу повинен був розіграти його з кимось із партнерів. Однак судді гол все ж зарахували. Для мене залишилося загадкою, як таке можна зараховувати…

Зовсім іншою була гра у нашому виконанні в другому та третьому періодах. Команда заспокоїлася і почала грати у нападі, розігруючи те, що ми награвали на тренуваннях. Холоднокровність допомогла нам відіграти два пропущені в першій чверті голи і на екваторі гри рахунок був рівним – 2:2. А могло бути й 3:2 на нашу користь. В самому кінці періоду ми отримали зайвого гравця. І хоча часу залишалося на реалізацію дуже мало – сім секунд, ми розіграли добре м’яч і Грішин мав забивати, але влучив у стійку.

У третій чверті ми знову пропустили і програвали 2:3. Однак дуже добре, що швидко відігралися. А далі, двічі відстоявши ворота у меншості, самі реалізували більшість. Наш четвертий гол мені страшенно сподобався. Це те, за що глядачі й люблять найбільше водне поло. Спершу, коли вилучили гравця «Слобожанця», я взяв тайм-аут, бо гравці уже «наїлися» і слід було дати їм трохи часу на перепочинок. Також я прийняв рішення замінити Грищука на Дубеліра. Станіслав хоча й ще зовсім молодий гравець, але гра у нього йшла дуже добре. Особливо вправно він віддавав паси. І не випадково саме після його несподіваної і майстерно виконаної передачі Грішин і закинув м’яч у фактично пусті ворота. Ми в тому розіграші зайвого просто «розірвали» оборону харків’ян.

А от у четвертому періоді нашим головним і можна сказати єдиним завданням було втримати рахунок. Тут слід відзначити, що нам довелося боротися не тільки проти сильного суперника, який до того ж грав у себе вдома, а й з суддями, які не в одному епізоді відверто симпатизували господарям. Вже на самому початку заключної чверті ми залишилися без одного з наших основних захисників Грищука, а потім й без Шведова, далеко не останнього гравця команди і до того ж чи не найдосвідченішого ватерполіста у нашому сьогоднішньому складі.

Найкраще суддівство у цій грі характеризує співвідношення фолів. Зазвичай, у грі рівних команд, а «Динамо» і «Слобожанець» однозначно такими і є, судді приблизно порівну карають кожну з команд. У даному ж випадку у нас було дев’ять вилучень і плюс пенальті в наші ворота, а в «Слобожанця» – лише п’ять вилучень. Додайте сюди гол у наші ворота, який було закинуто із стовідсотковим порушенням правил. Думаю, цього достатньо, щоб переконатися, на чиїй стороні були симпатії суддів.

Та нічого, ми все одно виграли. Тішить, що команда проявила характер. Особливо радий за нашу молодь. Вони й так виходили і робили, що могли. А коли ми залишилися в останньому періоді без двох гравців стартової шістки, то хлопці вийшли і з таким сильним суперником зіграли дуже надійно.

Окремо хочу сказати про нашого воротаря. У попередніх турах я неодноразово критикував гру Волончука. Але в цій грі Денис став справжнім нашим рятівником. Один відбитий ним пенальті, який міг принести «Слобожанцю» нічию, вже дуже дорого вартує. Та це був далеко не єдиний епізод, коли він рятував нас від пропущених голів.

На останок хочу подякувати усій команді як за виявлений характер, так і за рівень гри та переможний результат. Коли ми програли на минулому турі у Києві, я говорив, що незважаючи на поразку, задоволений тим, що у нас є команда. І сьогодні саме завдяки колективним діям, тому, що кожен на своєму місці робив усе заради спільної мети, ми й виграли. Тому ще раз скажу, що «Динамо» сильне перш за все своїм колективом та командною грою. Але ми не будемо заспокоюватися. «Слобожанець» дуже сильний суперник і в наступних іграх на нас чекає не менш запекла боротьба. Але це дуже добре – чим більше буде таких матчів, тим цікавішим буде наш чемпіонат і тим сильнішою буде наша національна збірна», – підсумував у післяматчевому коментарі IA ZIK Ігор Ілліч.