Олександру Бойку – 75!


Сьогодні, 24-го лютого, вітання з 75-літнім ювілеєм приймає Олександр Юрійович Бойко – заслужений тренер України і СРСР, один з найкращих наставників в історії вітчизняного ватерполо, який долучився до підготовки цілої низки гравців світового рівня.

Олександр Бойко і в свої 75 продовжує служити його Величності Водному Поло

Бойко Олександр Юрійович народився 24-го лютого 1942 року в російському місті Кіров, куди були евакуйовані його батьки. Разом з родиною після Другої світової війни повернувся до Львова. У десятирічному віці пішов займатися плаванням на басейні «Динамо», що на вулиці Стуса. Коли навчався у сьомому класі, перейшов до секції водного поло. Ази гри з м’ячем на воді пізнавав спочатку у Матеса Аврумовича Кофнера, а згодом почав тренуватися у Геннадія Наумовича Пінського – легендарний наставник у той час якраз розпочинав свою тренерську діяльність.

По завершенні середньої школи Олександр Бойко поступив на навчання у Львівський державний інститут фізичної культури, паралельно граючи у водне поло за команду «Буревісник», що базувалася при Львівському політехнічному інституті. Отримавши диплом ЛДІФК, працював тренером ДЮСШ у Чернівцях. Далі були служба у Радянській Армії, спочатку виступи за львівський СКА, а потім і робота тренером армійської команди.

Зрештою доля привела Олександра Юрійовича на роботу тренером до львівської ДЮСШ-3, а згодом він став першим наставником-учителем відділення водного поло у львівському спортінтернаті (нині – УФК), очолюючи його у 1973–1992 та 2008–2011 роках. Паралельно тренував юніорські і молодіжні збірні України та СРСР. Був головним наставником збірної України, яка тричі поспіль – у 1974 (Алмати), 1976 (Львів) і 1978 (Ташкент) роках – виборювала золоті медалі Всесоюзної Спартакіади школярів. Працював у тренерському штабі молодіжної збірної СРСР, яка двічі (у 1981 і 1985 роках) вигравала Чемпіонат світу та першість Європи. Не один сезон працював Олександр Бойко й консультантом національної збірної України. За свою плідну працю отримав звання заслуженого тренера України (1976 рік) та СРСР (1984 рік).

      Олександр Бойко і його молодший колега по тренерському цеху Ігор Зінкевич

Серед тих, хто «пройшов через руки» Олександра Юрійовича Бойка такі зірки водного поло світового і європейського рівня, як Сергій Нікіфоров і Андрій Старусєв, Микола Смирнов, Павло Прокопчук та Віктор Берендюга, Юрій Сидорович і Сергій Харін, Вадим Рождественський, Павло Прокопенко та Вадим Скуратов і багато-багато інших гравців.

Тож уся ватерпольна громадськість України щиро вітає Олександра Юрійовича з тричетвертним ювілеєм і від усього серця бажає йому міцного здоров’я, родинного затишку, матеріального достатку, творчих успіхів та усіляких гараздів.

Многая літа, Олександре Юрійовичу і нехай Господь береже Вас і Вашу родину!